28 Kasım 2011 Pazartesi

Apple ve IBM'de ayda 100-120 saat fazla mesai

Apple ve IBM’in Çin’deki fabrikasında işçiler greve gitti. 

Apple ve IBM için Çin’in güneyinde bazı bileşenler üreten fabrikanın 1000 kadar çalışanı, aralarında aşırı mesai saatleri de bulunan bir dizi şikayet sebebiyle greve başladılar. 

Sahibi Tayvan menşeli Jingyuan Computer Group olan tesis, IBM ve Apple için bazı elektronik bileşenler üretiyor ve bünyesinde 3000 kadar işçi çalışıyor. Aşırı uzun mesai saatleri (ayda 100-120 saat fazla mesai), eski çalışanlarla ilgili toplu işten çıkarmalar, yöneticilerin sözlü taciz ve aşağılamaları ve sıklıkla yaşanan iş kazaları, greve giden işçilerin şikayetlerden bazıları. Grev sebebiyle işçiler Shenzen’in önemli anayollarından birini de kapatınca polis müdahalesine ihtiyaç oldu; fakat polis daha olay yerine ulaşmadan şirket yönetiminin uzlaşmaya gitmesi ile grev sona erdi. Şirket fazla mesai sürelerini azaltmaya söz verince grev de sona erdi. 

Geçen yılın ilk aylarında Apple tedarikçilerinden Foxconn da “cehennem gibi çalışma koşulları” nedeniyle Çin’deki fabrikasında sorunlar yaşamıştı, çok kısa dinlenme süresi ve düşük ücret nedeniyle intihar girişimleri olmuştu.

http://www.hardwaremania.com/haber/2011/11/25/apple-ve-ibmin-cindeki-fabrikasinda-isciler-greve-gitti/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hayatın Mekaniği